Biznes dla młodych – jak zacząć?
Obecnie, w dobie Internetu, wszechobecnego dostępu do informacji z łatwością można pozyskać niezbędną wiedzę – od fazy zakładania podmiotu, przez tworzenie produktu lub usługi, kończąc na zatrudnieniu, marketingu i rozliczaniu się. Według badań największymi barierami stojącymi na drodze przedsiębiorcy są zobowiązania publiczno-prawne oraz nikły dostęp do kadry dobrych pracowników.
2020-03-05, 14:46

Jeśli robi się coś regularnie i w sposób zorganizowany, to zazwyczaj trzeba zarejestrować działalność gospodarczą. Od niedawna funkcjonuje mały wyjątek od tej zasady, czyli tzw. działalność nierejestrowa, która jest nową alternatywą dla początkujących przedsiębiorców.

Prowadzenie działalności nierejestrowej możliwe jest bez szeregu obowiązków administracyjnych, fiskalnych i ubezpieczeniowych. Wystarczy prowadzić działalność na niewielką skalę np. dorywczą, z której miesięczny przychód nie przekroczy połowy minimalnego wynagrodzenia w gospodarce, czyli w 2019 roku kwoty 1125 zł.1 Po przekroczeniu limitu przychodu należy zarejestrować się jako pełnoprawny przedsiębiorca, co wiąże się z dodatkowymi obowiązkami. Poza brakiem dokonania wpisu do CEIDG, osoba prowadząca działalność nierejestrową zwolniona jest z konieczności uzyskiwania numeru NIP i REGON, nie ma również obowiązku opłacania składek np. na ubezpieczenia społeczne, ani składki zdrowotnej.

Oczywiście są też pewne obowiązki, które dotyczą tego typu działalności. Jednym z nich jest ewidencjonowanie przychodów według okresowej tabeli. Ewidencja przychodów pozwala nam określić, ile zarobiliśmy i czy spełniamy limit przychodu. W tej formie działalności można odliczać koszty uzyskania przychodu, czyli takie, które są ściśle związane z działaniem, np. jeśli prowadzimy sprzedaż drewnianych rzeźb, będzie to zakup materiałów. Koszty tego typu należy ewidencjonować fakturami imiennymi lub paragonami. Należy przy tym uważać na kwestie zawierania umów. Jako przedsiębiorca należy zagwarantować klientom prawo do reklamacji, zwrotu, a w pewnych sytuacjach należy wystawić paragon, czyli posiadać kasę fiskalną. Ponadto, jeśli prowadzimy działalność związaną z doradztwem czy usługi prawnicze, to podlegamy pod obowiązkową rejestrację dla celów VAT.

Jak zacząć? Po prostu! Skoro nie ma obowiązku rejestracji ani zgłoszeń, wystarczy zacząć ewidencjonować przychody i koszty, a przy uzupełnianiu rozliczenia podatkowego na koniec roku pamiętać o odprowadzeniu podatku PIT.

Kolejnym krokiem, po wypróbowaniu się w działaniu na małą skalę, mogą być tzw. instytucje otoczenia biznesu, czyli inkubatory przedsiębiorczości. Inkubatory to instytucje nastawione zazwyczaj na wsparcie ludzi w młodym wieku, głównie studentów. Wśród rozwiązań, jakie oferują m.in.: przestrzeń biurowa, biurka na wynajem, użyczanie osobowości prawnej do transakcji, księgowanie, obsługa prawna, mentoring. Często w ramach wsparcia pomagają też w marketingu i oferują pakiet szkoleń. Jak to działa? Należy podpisać umowę, na podstawie której możemy świadczyć usługi i rozliczać się legalnie dzięki jego osobowości prawnej, płacąc w zamian stałą miesięczną opłatę za obsługę i ewentualnie procent od faktury. Jest to forma prowadzenia działalności, która pozwala nam w każdej chwili przerwać działanie, gdyż nie jesteśmy pełnoprawnymi przedsiębiorcami. W tym przypadku można skupić się na rozwijaniu własnego pomysłu.

Jednoosobowa działalność gospodarcza indywidualna jest najprostszym w prowadzeniu rodzajem przedsiębiorstwa w Polsce. Potocznie mówi się na nią „samozatrudnienie”. Dzięki temu, że jej rejestracja i kierowanie nie są skomplikowane, jest najodpowiedniejszą formą działalności dla drobnego biznesu (który osiąga większe przychody niż działalność nierejestrowa). Nie ma w tym wypadku górnego limitu, którego trzeba pilnować. Jednoosobową działalność rejestruje się bezpłatnie w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). Można tego dokonać przez Internet, wypełniając formularz. Do CEIDG może się wpisać wyłącznie osoba fizyczna. Przy rejestracji działalności automatycznie zostanie nadany numer NIP i REGON. NIP służy do identyfikacji działalności przed organami podatkowymi.

1 (Dz. U. z 2018 r. poz. 1794) § 1. Od dnia 1 stycznia 2019 r. ustala się minimalne wynagrodzenie za pracę w wysokości 2250 zł

__________________________________________________________________________________________________

Artykuł pochodzi z Magazynu Akademickiego „Koncept” i został opublikowany w ramach projektu ekonomicznego „Student na rynku”

Magazyn Akademicki